Här ovan ser ni oss alla: Philemon, Aragorn (död 2009), Rufus (död 2009), Imma (död 2013), Conny (död 2011),
Assar (tyvärr försvunnen sedan sommaren 2013), Sixten, Majsan, Jenny (död 2015) och Rafael.
Vår lille nykomling Robin finns inte med på bilden än...

lördag 28 april 2012

Imma

Idag har mattarna varit i Kristinehamn och lyssnat på ett föredrag om förslaget till ny djurskyddslag. Han som berättade heter Johan Beck-Friis och är både veterinär och lagutredare, och matte säger att det var bra att få prata med honom eftersom hon har undrat mycket om det som skrivits både i tidningarna och på nätet om den nya lagens effekter. Det viktigaste var att hon fick klart för sig att det här med att förvildade katter skulle avlivas om de inte kan socialiseras inom några veckor är ett missförstånd - tvärtom kommer det att bli mycket svårare för polis, länstyrelser m.fl. att avliva katter... och en annan bra sak är att eftersom djurhemmen framöver får en mer framträdande plats i djurskyddsarbetet, kommer de också att få stärkta resurser från staten. Det låter jamarbra, tycker jag!

Fast det fanns mycket otäckt att höra under det där föredraget också, säger matte. Han som pratade visade läskiga bilder på hur grisuppfödare kastrerar kultingar utan bedövning och hur jakthundar tränas genom att få jaga levande djur som t.ex. grävlingar *ryser*. Sådant skall den nya lagen också sätta stopp för, liksom det skall bli förbjudet att använda piska och sådant i hästsporter. Så nu håller vi tassarna för att lagen blir godkänd i riksdagen jamarfort!

En sak är jag stolt över: matte kunde berätta både för han som höll föredraget och för de som lyssnade hur myndighetspersoner tänker och hur det går till i domstolar, och hon sa att när den nya lagen kommer måste staten se till att både domstolar, länsstyrelser och poliser får lära sig att använda lagen rätt - för vet ni att i framtiden kommer en som gör ett djur illa kunna dömas till hela fyra år i fängelse! Dessutom skall bara djurskyddslagen bestämma över djuren, så kommuner, länsstyrelser, poliser och andra får inte gå efter andra lagar som t.ex. miljöskydd och renhållningsstadgor när de hanterar djurfrågor. Det gillar vi, för då kan man aldrig mer kalla katter "en sanitär olägenhet"! *kuuurrrr*

"Djuret skall respekteras för sitt eget värde och inte utifrån den nytta människan har av det" står det i nya lagen, och det är två ord som vi tycker är viktiga: RESPEKT och VÄRDE.

5 kommentarer:

 1. Det där låter ju verkligen jamarbra tycker vi! Det är jätteviktigt att alla vet hur man skall tolka lagen och att alla tolkar den likadant, för så är det ju tyvärr inte idag. Ett sånt föredrag hade matte velat gå på också.
  Vi håller också tassarna för att det blir lagändring snabbt.
  *nosbuffar*

  SvaraRadera
 2. Låter jamarns barigt det där tycker både matte och jag !
  Håller klor och fingrar i kors på att den nya lagen går igenom snart !

  SvaraRadera
 3. Det känns lite märkligt att man inte skrivit det nya lagförslaget så som det beskrevs här. Hoppas det blir nåt riktigt bra för alla djur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag blev också förundrad... men Johan Beck-Friis (som tydligen är Sveriges främste expert i ämnet djurskydd, sitter i styrelsen för Djurskyddet Sverige och jobbar mycket i EU) var mycket tydlig med att den nya lagen är bestämd på punkten att katter skall visas respekt för deras eget värde, att djurskyddslagen skall vara den enda lag som får tillämpas i kattfrågor (och att brottsbalken skall ändras så att den stämmer överens med djurskyddslagen) och att man skall sluta avliva katter om de inte uppenbart lider och inte kan räddas. Kanske Svekatt kan kontakta honom och reda ut frågetecknen?

   Kram från sr. Carina, klosterkatternas tjänarinna.

   Radera
 4. Mjau jag är riktigt arg på Beck-Friis som är ute och pratar om det här lagförslaget, och som uppenbarligen i kattfrågan säger HELT andra saker som innehåller ordet avlivning och mer hemskheter, beroende på vem han talar med och hur frågan ställs. En sådan som vänder pälsen efter vinden, morr!
  NosPuss Wikki

  SvaraRadera